Закон про акціонерні товариства "гальмують" великі власники ЗАТ

П'ятниця, 23 лютого 2007, 13:11

Прийняттю законопроекту про акціонерні товариства чинять спротив великі власники закритих акціонерних товариств.

Про це в п'ятницю на першій міжнародній конференції "Корпоративне управління в Україні" сказав член ради Нацбанку Анатолій Федоренко.

За його словами, є кілька причин, чому закон про акціонерні товариства ще не прийнятий.

"Але основна - у тому, що прийняття цивілізованих відносин деяким представникам цієї сфери не потрібно, тому що ще не закінчився процес приватизації в Україні, і продовжується процес вторинного перерозподілу власності", - підкреслив Федоренко.

Реклама:

Член ради НБУ також додав, що серед супротивників цього Закону є великі власники закритих акціонерних товариств і представники менеджменту, що поєднують у собі функції власника і керівника підприємства.

Федоренко підкреслив, що в законопроектах, запропонованих на розгляд парламенту, недостатньо враховувалися інтереси власників ЗАТ.

Наприклад, пропонувалося перетворити закриті акціонерні товариства в товариства з обмеженою відповідальністю.

"На мій погляд, це - нонсенс, оскільки така процедура буде прийнятною тільки для товариств, у яких кількість власників менше 20. А що робити тим, де тисячі або десятки тисяч акціонерів?" - підкреслив Федоренко.

Член ради НБУ вважає, що така схема не може бути реалізована. Також, за його словами, пропонувалися закриті акціонерні товариства перетворити на відкриті акціонерні товариства.

"Тобто розкрити їх і підняти до нових стандартів діяльності, але зрозуміло, що товариство, що вже десятки років працює успішно, не має бажання йти цим шляхом", - підкреслив Федоренко.

За його словами, законодавцям треба зважено підійти до інтересів цієї групи суб'єктів господарювання. Федоренко впевнений, що варто запропонувати такі механізми, які б задовольнили нормально працюючі закриті акціонерні товариства.

Нагадаємо, 15 лютого у Верховній Раді було зареєстровано законопроект "Про акціонерні товариства", внесений Кабміном.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!