Кожен сотий позичальник не повертає банку гроші – фінансисти

Вівторок, 13 лютого 2007, 17:53

Близько одного відсотка позичальників не повертають банкам гроші, вважають фінансисти.

І хоча трагедії із цього вони не роблять, проте, відзначають: в 2007 році очікується справжній бум споживчих кредитів, тому кількість неплатників може збільшитися до 5%.

Тоді знадобиться допомога фахівців з повернення боргів, так званих колекторських компаній.

Своїх боржників банки ділять на три категорії: "Перша – "забув, зараз заплачу", друга - це клієнти, які відмовляються платити по тим чи іншим причинам: телефон зламався, із дружиною розвівся, залишилося в неї, нехай вона платить і третя - це шахраї", - коментує Олександр Шепель, начальник служби безпеки комерційного банку.

Реклама:

Перша категорія - краще інших повертає гроші. Відразу після дзвінка-нагадування колекторських фірм. Телефонують досвідчені психологи, тому ймовірність, що переконають - більша. Якщо не допомагає, колектори приїжджають поспілкуватися додому або на роботу. Останній етап - судовий позов. Банки до цього прибігають зрідка - витрати іноді перевищують суму кредиту. Колекторську ж компанію ніщо не лякає.

"В майбутньому ми очікуємо, що колекторські компанії будуть викуповувати в банку борги, звільняючи від проблемної заборгованості", - відзначає Олена Дмитрієва, заступник голови правління комерційного банку.

ICTV

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!