Янукович не дасть грошей на модернізацію ПЕК

Вівторок, 30 січня 2007, 10:57

Міністерство палива і енергетики, починаючи з 2007 року, планує відмовитися від практики фінансування проектів реконструкції та модернізації паливо-енергетичного комплексу України за рахунок державного бюджету.

Заступник міністра палива та енергетики Сергій Тітенко заявив, що уряд навмисно відмовляється від прямого держфінансування інвестиційних програм у паливно-енергетичному комплексі.

"Сьогодні ці гроші підуть на здешевлення кредитів, тобто використовуватимуться на погашення відсотків по кредитах, які держкомпанії оформлятимуть самостійно. Ми розраховуємо у 2007 році привернути 7 мільярдів гривень, а через рік енергетика вимагатиме 20 мільярдів", - сказав Тітенко.

Необхідні інвестиції в Мінпаленерго оцінюються в 110 млрд. доларів до 2030 року, а бюджет передбачає всього 650 млн. гривень на рік.

Реклама:

Нагадаємо, за даними Мінпаленерго, первинна вартість основних фондів держпідприємств ПЕК складає 30 млрд. грн., тоді як їх знос досягає 40%.

Зокрема, знос фондів НЕК "Укренерго" складає 54%, НАК "Енергетична компанія України" – 75%, НАК "Нафтогаз України" – 47%, НАЕК "Енергоатом" – 33%.

Крім того, 90% енергоблоків теплових електростанцій вичерпали свій розрахунковий ресурс роботи, 80% газоперекачувальних агрегатів морально і технічно застаріли, а 60% трубопроводів досягли критичного рівня зношеності.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!