Визначено найдорожчу компанію світу, капіталізація - майже трильйон доларів

П'ятниця, 15 грудня 2006, 19:02

Нафтогазова корпорація Saudi Aramco є самою дорогою компанією світу та очолює рейтинг 150 найбільших непублічних компаній.

Акції Saudi Aramco не торгуються на світових біржах, однак, компанія, котра належить урядові Саудівської Аравії майже вдвічі дорожче традиційного лідера по ринковій капіталізації - ExxonMobil, говорять аналітики британської ділової газети The Financial Times, передає Korrespondent.net.

За оцінками видання та експертів McKinsey ринкова вартість нафтогазової компанії Saudi Aramco - 781 млрд. дол., що значно більше біржової капіталізації загальновизнаного лідера ExxonMobil, сукупна вартість акцій якої оцінюється в 454 млрд. дол.

Примітно, що перші 13 компаній, що займають у рейтингу капіталізації верхні рядки, знаходяться в руках держави. Також варто зазначити, що з першої "чортової дюжини" компаній лише одна не відноситься до нафтогазового сектора. Це японська поштова корпорація Japan Post, чия капіталізація оцінюється в 156 млрд. дол.

Реклама:

Найбільшою непублічною банківською групою стала німецька Sparkassen-Finanzgruppe з капіталізацією в 98 млрд. дол. Найбільшою електроенергетичною компанією стала китайська Державна мережна корпорація - 87 млрд. дол. Найбільша страхова група - Nippon Life Insurance - 87 млрд. дол. Найбільшим інвестиційним фондом визнаний американський Kohlberg Kravis Roberts, оцінений у 83 млрд. дол.

Потрапила до рейтингу і одна російська компанія. Це непублічна російська держкомпанія "Россійскіє желєзниє дорогі". Експерти оцінили її вартість у 18 млрд. дол. Для порівняння станом на 15 грудня ринкова капіталізація "Газпрому" склала 273 млрд. дол., "Лукойлу" - 76 млрд. дол., "Сбєрбанку" - 56 млрд. долл., "Роснєфті" - 85 млрд. дол.

Тим часом, незважаючи на те, що найбільша компанія світу виявилася в числі саме непублічних компаній, сумарна вартість 150 найбільших корпорацій світу виявилася майже в два рази менше капіталізації 150 найбільших публічних компаній. Якщо закриті приватні та держкомпанії коштують близько 7 трлн. дол., то сумарна вага компаній, що котируються на біржі, складає більш ніж 13 трлн. 100 млрд. дол.

Експерти пояснюють подібне положення справ тим, що закриті компанії обмежені в коштах, тому що не мають повноцінного доступу на ринки капіталу. Боячись втратити контроль над активами, і не бажаючи розкривати зайву інформацію, власники приватних та державних закритих корпорацій не використовують емісії акцій для залучення коштів, які б могли піти на придбання нових активів та розширення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!