Україна претендує на колишню нерухомість СРСР за кордоном

Вівторок, 4 липня 2006, 15:18

Добровільна виплата Росією боргів колишнього СРСР перед Паризьким клубом не дасть правової підстави для визнання одноособового права цієї держави на об'єкти нерухомості колишнього Радянського Союзу за кордоном, вважають у МЗС України.

Про це заявив глава прес-служби МЗС Василь Філіпчук на брифінгу 4 липня в Києві, коментуючи на прохання журналістів заяву міністра фінансів Росії про перспективи довгострокового погашення боргу колишнього СРСР перед Паризьким клубом кредиторів, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому він додав, що така виплата повинна бути тільки прийнята до відома в рамках двостороннього переговірного процесу.

За словами Філіпчука, нерухомість СРСР за кордоном повинна бути перереєстрована на країни-правонаступниці - Україну та РФ - на основі відповідних домовленостей.

Реклама:

Глава прес-служби МЗС відзначив, що Україна неодноразово пропонувала Росії проведення переговорів по всьому комплексу питань правонаступництва, однак, на жаль, пропозиції України не знаходили підтримки з боку російської сторони.

Филипчук відзначив, що Росія також продовжує баритися з початком роботи по звіренню та розподілу алмазного фонду СРСР, незважаючи на наявність домовленостей про необхідність підписання окремої угоди по цьому питанню.

Відповідно до угоди між урядами Росії та України, підписаної 9 грудня 1994 року, Росія визначалася правонаступницею колишнього СРСР по зовнішньому боргу і активам, включаючи і закордонну власність. Однак постановою від 19 лютого 1997 року парламент України відклав ратифікацію угоди.

Українські представники посилаються на двосторонню угоду з Росією, підписану в Дагомисі в 1992 році, у якій зафіксовано зобов'язання Москви передати у власність Україні окремі будівлі колишнього СРСР за кродоном для розвитку своєї зовнішньополітичної структури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!