Експерти очікують вигоду для України від зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ

Четвер, 25 травня 2006, 18:50

Зона вільної торгівлі між країнами ГУАМ здебільшого позитивно позначиться на українському агропромисловому комплексі і вітчизняній харчовій промисловості. Таку думку висловлюють експерти і аналітики ринку.

Зокрема, в телефонній розмові з кореспондентом УНІАН директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка повідомив, що агентство не погоджується з деякими заявами про те, що створення зони вільної торгівлі негативно позначиться на українській харчовій промисловості.

"Не думаю, що українське сільське господарство постраждає від дешевих мандаринів чи доброго якісного грузинського винограду", - заявив він.

Навпаки, за його словами, українська харчова промисловість одержить дешевшу сировину для переробки. Крім того він відзначив, що Україна матиме змогу значно підвищити свій експортний потенціал.

Реклама:

Директор Ліги виробників харчових продуктів Дмитро Кузнєцов повідомив, що, на його думку, створення зони вільної торгівлі в рамках названих країн позитивно позначиться на українській харчовій промисловості і агросекторі.

Також це призведе до розвитку внутрішнього ринку. "Тут немає жорстокої конкуренції між країнами, швидше навпаки, країни, які ввійшли, вони одна одну доповнюють", - відзначив експерт.

Президент Асоціації "СОВАТ" В’ячеслав Сокерчак зазначив що, для покупця, створення зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ позитивне. Тому що на ринку помітно збільшиться вибір продукції.

Також експерт відзначив, що за умови, якщо вітчизняні виробники вироблятимуть якісну продукцію, вони зможуть конкурувати з аналогічною продукцією інших країн.

"Якщо порівняно з якістю молдавських і грузинських вин, наші виробники випускатимуть якіснішу продукцію, нашим виробникам особливо нічого не загрожує", - наголосив фахівець.

23 травня президент Віктор Ющенко заявив, що країни-учасниці ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова) створили зону вільної торгівлі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!