Розширення української ГТС обійдеться дешевше, ніж "обхідні" газопроводи - міністр

Субота, 5 грудня 2009, 10:56

На додаток до існуючої української ГТС економічно виправдано побудувати декілька нових ниток, які обійдуться можливим партнерам по майбутньому консорціуму в десятки разів дешевше, ніж обхідні газопроводи.

Про це, заявив міністр закордонних справ Петро Порошенко в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Дискусій про зміну форми власності ГТС я не допускаю. Дискусії щодо зміни форми власності ГТС я відкидаю", - заявив міністр.

"Але ще з 2005 року ми говоримо про те, що, на додачу до наявної ГТС, яка має можливість транспортувати майже 140 млрд. кубометрів на рік, буде цілком економічно виправдано побудувати кілька нових ниток, які обійдуться або російському платнику податків, або будь-якому іншому нашому партнеру в десятки разів дешевше. Отож говорити про формат власності новозбудованої частини ГТС ми не тільки готові, а й зацікавлені", - додав голова МЗС.

Реклама:

За словами Порошенка, початок переговорів по створенню цього консорціуму очікується вже у 2010 році.

На думку голови МЗС, ключем до вирішення проблем, які існують у газовій сфері, має стати уніфікована цінова політика, довгострокові контракти і багатосторонній формат газових переговорів.

"На мою думку, уніфікована цінова політика на газ для всіх споживачів, уніфікована цінова політика на транзит для всіх країн, довгострокові контракти, позбавлені політичної складової, перехід від двостороннього формату діалогу до багатостороннього істотно зміцнять енергетичну безпеку континенту", - заявив міністр.

"Підкреслюю: я бачу Україну складовою частиною цієї політики, а не окремим транзитним елементом", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!