Торік з загальної суми боргу в Україні було стягнено лише 5%

Понеділок, 20 березня 2023, 12:52 -

У 2022 році з кожної гривні від суми заборгованості, переданої до виконавчої служби, було стягнути лише 5 копійок.

Про це повідомляє Опендатабот.

У 2022 році загалом було стягнуто 10,2 млрд грн боргу, а загальна сума заборгованостей, переданих державним службам та приватним виконавцям становить 207 млрд грн.

У рік великої війни сума стягнень впала вдвічі, порівняно з 2021 роком. Тоді приватні та державні виконавці стягнули 19,8 млрд грн з 389,7 млрд грн. Таке падіння зрозуміле, адже через початок повномасштабної війни виконавчі служби фактично розпочали стягувати борги наприкінці літа.

Реклама:
 
Опендатабот

"Щороку передана до примусового стягнення сума зменшується. Проте варто розуміти, що це стається не лише за рахунок коштів, отриманих від боржників. Здебільшого йдеться про списані кошти — наприклад, це можуть бути провадження, які закрити за фактом відсутності будь-якого майна у боржників", – пояснюють аналітики.

Середній термін стягнення боргу Державною виконавчою службою сягає 2-3 років, але приватні виконавці змогли скоротити  цей строк та підвищити ефективність стягнень. Водночас на загальному тлі ці показники (5 копійок з кожної гривні) все ще не видаються значущими. 

Читайте також: Позичальники перестають платити за боргами: як це вплине на банки та економіку

Реклама:

Економічна правда

Реклама: