Енергоатом домовився з канадською Cameco про поставки для виробництва палива на АЕС

Четвер, 9 лютого 2023, 12:42 -

Енергоатом та канадська Cameco погодили комерційні умови на постачання до 2035 року природного гексафториду урану, який використовуватиметься при виробництві ядерного палива для українських АЕС.

Про це повідомила пресслужба Енергоатома.

Угода між компаніями діятиме 12 років: з 2024 по 2035 рік. В рамках неї Cameco забезпечуватиме 100% потреб Енергоатома в гексафториді урану, зокрема уран та послуги з конверсії, для реакторів Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

За словами президента "Енергоатома" Петра Котіна, така угода гарантуватиме стабільне постачання ядерного палива, та зауважив, що наразі узгоджено лише ключові комерційні умови. Сам контракт ще підлягає остаточному погодженню.

Реклама:

Контракт також передбачатиме можливість забезпечення компанією Cameco потреб у природному гексафториді урану для реакторів Запорізької АЕС, щойно контроль над атомною станцією повернуть її законному оператору.

Як зазначили в Енергоатомі, ха підсумками 2021 року обсяг виробництва урану компанією Cameco становив 9% від його загальносвітового виробництва. Наразі Cameco є одним із найбільших у світі виробників природного урану та надавачем послуг з його конверсії.

Реклама:
Реклама: