Ціни на продовольство у листопаді продовжили знижуватись завдяки "зерновій угоді" – ООН

П'ятниця, 2 грудня 2022, 13:27 -

Індекс світових цін Продовольчої агенції ООН (FAO) незначно знизився в листопаді, що стало восьмим місячним падінням поспіль з рекордного максимуму в березні після вторгнення Росії в Україну.

Про це пише Reuters із посиланням на дані FAO.

Так, індекс цін Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, який відстежує продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, у середньому становив 135,7 пунктів у листопаді проти з 135,9 у жовтні.

Більш низькі показники по зерновим, м'ясним і молочним продуктам в листопаді компенсували більш високі ціни на рослинні олії і цукор, заявили в FAO.

Реклама:

Минулого місяця угода про продовження підтримуваної ООН "зернової угоди" ще на 120 днів зменшила занепокоєння з приводу того, що війна може порушити масову торгівлю в Чорному морі.

Незначне зниження в листопаді означало, що продовольчий індекс FAO зараз лише на 0,3% вище, ніж роком раніше, повідомляє агентство.

Індикатор, однак, залишається на історично високих рівнях після досягнення 10-річного піку в 2021 році через невдачі з урожаєм і жвавий попит.

Реклама:

Прогнозовані світові запаси зернових на кінець сезону 2022/23 були переглянуті в бік зниження на 1,1 млн тонн до 839 млн тонн, що на 2,2% нижче, ніж у попередньому сезоні, і є найнижчим рівнем за останні три роки.

Економічна правда

Реклама: