"Газпром" заборгував "Нафтогазу" $200 мільйонів, сума зростає щомісяця – Вітренко

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 14:09 -

Російський "Газпром" недоплатив "Нафтогазу України" за транзит газу близько 200 млн доларів, і щомісяця ця сума зростає.

Про це заявив очільник "Нафтогазу" Юрій Вітренко в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

"Приблизно 200 млн доларів. Це те, що не доплатили станом на вересень, але ця сума збільшується щомісяця", – сказав Вітренко. Він зауважив, що вимога щодо недоплати є першою, що зафіксована в арбітражному проханні, а далі компанія працює над іншими вимогами.

Вітренко розповів, що компанія готується до можливого зупинення Росією транзиту газу через Україну, і це також може стати одним із предметів розгляду в арбітражі.

Реклама:

"Виставляти рахунки [після зупинення транзиту] будемо, і, можливо, зупинення транзиту теж буде одним із предметів розгляду арбітражем – потрібно бути до цього готовим", – пояснив Вітренко.

Читайте більше про шантаж Росії у статті: Якщо Росія зупинить транзит через українську ГТС

Нагадуємо:

Реклама:

На початку вересня "Нафтогаз" подав Прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду в Парижі (Франція) щодо дій "Газпрому". Компанія вимагає від "Газпрому" кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були ним сплачені вчасно та в повному обсязі.

Перед цим, з 11 травня, українська газотранспортна система перестала приймати газ на транзит у ГВС "Сохранівка", через яку проходить третина транзиту Україною до ЄС, через дії російських окупантів. 

ОГТСУ запропонувала перенести "Сохранівки" на точку "Суджа", яка знаходиться на підконтрольній Україні території, але у "Газпромі" це робити відмовилися.

"Газпром" почав погрожувати українському "Нафтогазу" санкціями через ініційований проти "Нафтогазом" арбітраж – наслідком може стати припинення сплати за транзит газу через Україну. "Нафтогаз" заявив, що не відмовиться від арбітражного позову попри погрози.

Реклама: