У Мінфіні розповіли, який обсяг фінансування розраховують отримати до кінця року

Четвер, 6 жовтня 2022, 16:41 -

Україна очікує отримати від іноземних партнерів ще 16 мільярдів доларів для фінансування дефіциту державного бюджету.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає Інтерфакс-Україна.

Це дасть змогу профінансувати всі потреби", - сказав він на конференції Forbes "Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни".

За словами міністра, від початку війни Україна залучила 19 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги.

Реклама:

Він додав, що наступного року ситуація з бюджетом залишиться так само складною, оскільки в ньому, як і цього року, частка військових видатків становить 50%, тому залучення коштів у міжнародних партнерів залишається пріоритетом №1 для Мінфіну.

Також Марченко наголосив, що ситуація у світі та країнах-партнерах від початку війни різко змінилася – на початку війни ці країни були в нормальному стані – майже без рецесійних показників із достатньо контрольованою інфляцією. 

Наразі ж, зокрема у зв'язку з російською агресією, виникли загрозливі чинники: глобальне падіння економіки, у тому числі в США та єврозоні, зростання цін на енергоносії та продовольство, інфляція на 40-річному максимумі зі зростанням ставок держзапозичень, зазначив міністр.

Реклама:

"Наслідки – політичні кризи та відставки урядів, зокрема в Європі. Внутрішні виклики були сильнішими за зовнішні", – додав він.

Марченко сподівається, що Україні вдасться залучити закладені в проєкті держбюджету-2023 38 млрд дол для фінансування його дефіциту.

Нагадуємо:

Станом на 1 жовтня, від початку війни Україна отримала 19,4 млрд доларів грантів та кредитів від іноземних партнерів, з них у вересні — 2 млрд доларів.



Реклама: