Єврокомісія розробила два інструменти для обмеження ціни на російський газ - ЗМІ

Понеділок, 5 вересня 2022, 11:54 -

Європейська комісія визначила два можливі інструменти обмеження оптових цін на газ, відповівши на зниження поставок російського газу в Європу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv з посиланням на розроблений документ ЄК.

Документ обговорюватиметься на семінарі представниками 23 країн ЄС 7 вересня та додатково обговорюватиметься міністрами енергетики на позачерговій зустрічі у п'ятницю.

У ньому викладено два можливі інструменти обмеження оптових цін на газ у разі подальших перебоїв чи навіть повного припинення поставок із Росії.

Реклама:

Перший передбачає обмеження цін на імпортований газ з Росії, а другий - створення адміністративних цінових зон для найбільш постраждалих країн ЄС, так званих "червоних зон".

У документі йдеться, що обидва інструменти мають свої плюси та мінуси і не виключають один одного. Проте він визнає, що створення регіональних цінових зон є складнішим завданням і "вимагає серйозної нормативно-технічної підготовки".

Водночас деякі критики скептично ставляться до ідеї обмеження цін, оскільки вона стане марною, щойно експорт російського газу до Європи впаде до нуля.

Реклама:

У п'ятницю "Газпром" оголосив про закриття на невизначений термін газопроводу "Північний потік" до Німеччини, офіційно - з технічних причин.

У Єврокомісії оголошення "Газпрому" назвали "ще одним підтвердженням його ненадійності як постачальника" і "доказом цинізму Росії".

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 2 вересня заявила, що настав час для обмеження цін на російський трубопровідний газ до Європи.

Обмеження цін на російський газ пов'язане з ризиком, оскільки Москва, ймовірно, вживе заходів у відповідь, повністю припинивши експорт до Європи.

Європейська правда

Реклама: