ЗАЕС відновила зʼєднання з мережею – МАГАТЕ

Четвер, 25 серпня 2022, 20:46 -
 
getty images

Запорізька атомна електростанція відновила з’єднання з четвертою лінією зв’язку із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська", проте всі 6 енергоблоків залишаються відключеними.

Про це повідомила пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергетики.

"Україна повідомила МАГАТЕ, що ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, принаймні двічі втрачала з’єднання з ЛЕП протягом дня, але наразі воно знову працює", – заявили в Агентстві, що є структурою ООН.

Зазначається, що ЗАЕС залишається підключеною до лінії 330 кВ від сусідньої теплоелектростанції, яка за потреби може забезпечити резервну електроенергію.

Реклама:

Україна також повідомила МАГАТЕ, що внаслідок обривів ЛЕП 750 кВ два діючих блоки ЗАЕС були відключені від електромережі та спрацювали їхні системи протиаварійного захисту, а всі системи безпеки залишилися в робочому стані. Усі шість блоків залишалися відключеними від мережі після відновлення лінії електропередач, кажуть в МАГАТЕ з посиланням на українські дані.

Реклама:

Жодної інформації про пряму причину відключення електроенергії немає. Шестиреакторна ЗАЕС зазвичай має чотири зовнішні лінії електропередач, але три з них були втрачені раніше внаслідок обстрілів окупованої станції російською армією. 

У МАГАТЕ додали, що на випадок втрати зовнішнього живлення ЗАЕС, як і інші атомні електростанції в усьому світі, все ще має доступні дизель-генератори для забезпечення резервного живлення.

В Енергоатомі наразі офіційно інформацію про відновлення підключення не коментували.

Нагадуємо:

25 серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська".

Як наслідок, два працюючі енергоблоки станції відключилися від мережі. Це – перше в історії станції повне відключення ЗАЕС від енергомережі.

Реклама: