Російські експортери хочуть розрахунків за зерно в рублях

Середа, 30 березня 2022, 09:47

Через складнощі з отриманням платежів на зерно на тлі вторгнення РФ в Україну та санкції російські експортери зерна просять Центробанк опрацювати можливість розрахунків за зерно в рублях для найбільших іноземних покупців.

Про це пише "Комерсант".

Союз експортерів зерна (включає ТД "Ріф", "Астон", "Деметра Трейдинг", Cargill, Viterra та ін.) попросив ЦБ опрацювати можливість виконання іноземними покупцями російського зерна розрахунків у рублях за експортними контрактами.

Ініціатива є у списку питань, які обговорювалися на нараді ЦБ із союзом минулого тижня, пише видання.

Реклама:

"Союз вимагає забезпечити рублеву ліквідність для іноземних банків, у яких обслуговуються покупці зерна, найбільші з яких - Туреччина, Єгипет, Іран, Саудівська Аравія", - пише "Комерсант".

Як зазначає джерело видання серед експортерів, зараз більшість контрактів укладаються у валюті.

Але з початком вторгнення РФ в Україну і хвилею санкцій, що послідувала за ним, у російських експортерів почалися складнощі з отриманням коштів, оскільки банки не завжди погоджувалися переводити гроші.

За словами співрозмовника, на сьогодні труднощі зберігаються.

Також у Союзі експортерів зерна запропонували низку заходів для оптимізації поточних операцій.

Серед них - фіксація курсу долара США для оплати експортного мита на зерно в день списання коштів з рахунку експортера.

Союз також просить ЦБ опрацювати питання відновлення оборотного кредитування у рублях у межах раніше встановлених лімітів та розробити можливість страхування вантажів та майна перевізників від військових ризиків на національному рівні.

Голова правління Союзу експортерів зерна Едуард Зернін зазначив, що учасники ринку зіткнулися з серйозними обмеженнями з логістики, страхування та оплати зерна: "У цій ситуації ми звернулися до Банку Росії з проханням вжити конкретних заходів і не допустити призупинення постачання".

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: