Опитування НБУ показало ключові ризики для фінансової системи

П'ятниця, 1 червня 2018, 11:20

Ключовими джерелами ризику для фінансової системи України є корупція, діяльність правоохоронних органів і судова система.

Про це свідчать дані опитування Національного банку.

У числі найбільших джерел нестабільності респонденти також відзначили політичну і соціальну ситуацію в країні, стан співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, стан захисту прав кредиторів і інвесторів, а також шахрайство і кібернетична небезпека.

 

Загальний рівень ризику у фінансовому секторі України респонденти вважають середнім (48%) або високим (43%), і лише 9% - низьким.

Реклама:

Результати опитування також показали, що більшість респондентів вважає нинішній стан фінансового сектора України задовільним (64% всіх відповідей).

У той же час частка респондентів, які вважають стан поганим (23% опитаних) трохи вища, ніж частка оптимістів (14%), додає Нацбанк.

Тим часом майже половина опитаних вказала на поліпшення стану фінансового сектора за останні шість місяців, хоча 10% вважають, що він погіршився. 35% респондентів також вважають, що і в наступні півроку стан фінсектору буде поліпшуватися, хоча 13% опитаних дотримуються протилежної думки.

Крім того, майже половина респондентів не бачить змін в стані фінансового сектора і не очікує їх найближчим часом.

Нацбанк уточнює, що в першому опитуванні "Про системні ризики фінансового сектора", проведеному в травні 2018 року, взяли участь 23 респондента з найбільшою часткою ринку (15 банків, чотири страхові і чотири інвестиційні компанії).

До вибірки респондентів не потрапили юридичні особи, які перебувають під санкціями. Якщо серед лідерів ринку є кілька представників однієї фінансової групи, анкету надсилали одному з них.

Результати наступного відповідного опитування будуть опубліковані в листопаді 2018 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!