Нацбанк працює над переведенням гривні на блокчейн - ЗМІ

Вівторок, 5 грудня 2017, 17:15
 

Національний банк розширює склад колективу, який працює над переведенням національної валюти на блокчейн.

Про це написав портал CoinDesk, передає Finclub.

Розширення команди показало високий рівень інтересу НБУ до блокчейну, якого немає навіть у багатьох центральних банків, відзначає видання.

"Сьогодні ми зміцнили нашу команду професіоналами світового класу і з оптимізмом дивимося, що проект перейде в активну фазу в найближчі місяці", - заявив в.о. глави НБУ Яків Смолій.

Реклама:

За інформацією CoinDesk, Distributed Lab, пов'язана з Романом Сульжиком, допомагає Нацбанку.

Засновник Distributed Lab Павло Кравченко підтвердив, що стартап, частково "відповідальний за архітектуру, Blockchain-дослідження і розробку, аналіз безпеки" ініціативи Нацбанку.

Центральні банки по всьому світу обговорюють і досліджують технологію блокчейн для більш ефективного відстеження грошей і скорочення витрат банків.

"Національний банк з нетерпінням очікує впровадження е-гривні на основі технології Blockchain. Ми розглядаємо блокчейн як наступний крок у розвитку технологій транзакцій, який стане більш популярним і поширеним протягом наступних десятиліть", - зазначив Смолій.

Як повідомлялося, у вересні 2016 року директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергій Шацький заявляв, що "НБУ вивчає рішення на основі технології Blockchain, які мають всі шанси довести свою життєздатність в сфері платежів".

Уже в листопаді 2016 року правління НБУ схвалило дорожню карту Cashless Economy, в якій були вперше прописані плани по використанню технології Blockchain в Україні.

Тоді передбачалося, що вже в IV кварталі 2017 року НБУ стане емітентом електронних грошей на базі технології Blockchain в рамках проекту НСП "Простір".

Регулятор очікував, що така форма електронних грошей здешевить еквайринг і стане альтернативою картковим платежах.

Хоча результати цих досліджень не були розкриті, Смолій сказав CoinDesk, що проект тепер "зосереджений на вивченні здатності центрального банку впровадити рішення для е-гривні, яке буде доступно в режимі 24/7 і легке у використанні усіма зацікавленими сторонами".

НБУ працює над створенням більш "зручного інструменту" для громадян і підприємств для проведення будь-якої кількості транзакцій.

Регулятор вже почав спілкуватися з банками, щоб зрозуміти їх "готовність" до "підтримки обігу" національної валюти на блокчейні.

"Ми провели деякий час у вивченні передового міжнародного досвіду та існуючих технологій, - зазначив Смолій. - Ми як і раніше впевнені в необхідності введення національних цифрових грошей".

Блокчейн - це розподілене зберігання баз даних, в яких відсутній єдиний головний сервер.

Фактично це архітектурний підхід до зберігання, обробки і синхронізації даних. Інформація захищається за допомогою цифрових підписів і зберігається нерозривно з усією історією змін.

Вперше термін з'явився як назва розподіленої бази даних, реалізованої в криптовалюті "біткоїн".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: