В МЕРТ назвали причини для скасування мораторію на експорт лісу

Середа, 23 листопада 2016, 13:35

Міністерство економічного розвитку та торгівлі пояснило, чому потрібно скасувати мораторій на експорт лісу.

Про це йдеться у відповіді Міністерства економічного розвитку і торгівлі на запит народного депутата Віктора Галасюка, опублікованій на його сторінці в Facebook.

Як зазначено у документі, такий крок викликаний "протиріччями положення Угоди про асоціацію України з ЄС, Угоди про СОТ і Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським Союзом".

Крім того, у документі йдеться, що закон про тимчасову заборону експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді, прийнятий Радою в квітні 2015 року, суперечить статті 35 Угоди про Асоціацію України і ЄС "Обмеження експорту або імпорту".

Реклама:

"Жодна сторона не повинна вводити або зберігати в силі будь-які заборони чи обмеження або рівнозначні заходи щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони або експорту або продажу для експорту будь-якого товару, призначеного для території іншої договірної сторони, за винятком випадків, передбачених цією Угодою або відповідно до статті XI ГАТТ 1994 і її приміток щодо тлумачення", - йдеться у повідомленні МЕРТ.

 

Ще однією причиною скасувати мораторій в документі названо невідповідність закону положенням Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та ЄС як кредитором, за яким Київ погодився виконати ряд умов для отримання макрофінансової допомоги в розмірі 1,8 млрд євро.

Третя причина, виходячи з листа, криється у невідповідності закону про мораторій на експорт лісу статей Угоди про СОТ, зокрема Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ), яка не передбачає заборон на експорт або продаж на експорт будь-якого товару.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів направив до Європейської Комісії комплексний документ для вирішення питання експорту деревини за принципами відкритого ринку і виконання угод з Євросоюзом.

 

Пропозиції стосуються скасування мораторію на вивезення лісу-кругляка, введення експортних мит на рівні 20% і зовнішньоекономічних контрактів, реєструвати які буде Мінекономрозвитку. Два останніх нововведення вже отримали негативні оцінки від експертів.

Як повідомлялося, заборона на експорт українського лісу-кругляку, крім соснових порід, почала діяти з 1 листопада 2015 року. Мораторій на вивезення соснових порід пропонується запровадити з 1 січня 2017 року.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі наполягає на скасуванні заборони на експорт необробленої деревини з України з огляду на занепокоєння Світової організації торгівлі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: