Німеччина схвалить Північний потік-2, якщо Україна залишиться транзитною країною

Субота, 30 січня 2016, 12:36

Німеччина схвалить будівництво газопроводу Північний потік-2, якщо Україна збереже статус транзитної держави і Росія надасть гарантії надійних поставок газу в країни Східної Європи.

Про це заявив віце-канцлер і міністр економіки Німеччини Зігмар Габріель, передає Deutsche Welle.

Крім продовження транзиту газу в Європу через Україну після 2019 року, Росія повинна гарантувати безперервне постачання газу до Польщі, Білорусі та Німеччини через газопровід "Ямал", уточнив віце-канцлер.

Він заявив, що вже говорив про це з Москвою.

Реклама:

"Газопровід" Північний потік-2 "для Німеччини є питанням бізнесу, а для Польщі - політичним питанням", - передає слова Габріеля інформагентство Reuters.

Керівництво Польщі виступає проти будівництва "Північного потоку-2", вважаючи це не економічним, а політичним проектом, який суперечить європейському законодавству і підриває енергетичну солідарність у Європі.

Віце-прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій під час переговорів з німецьким віце-канцлером назвав ризикованим збільшення обсягів поставок газу в Європу з Росії.

"У нас є проблема ... в Україні триває війна, а наш головний торговий партнер веде переговори про збільшення обсягів поставок за допомогою" Північного потоку-2", - сказав чиновник.

Нагадаємо, що депутати Європейського парламенту закликали держави-члени ЄС відмовитися від будівництва газопроводів в обхід України, зокрема, російського газопроводу "Північний потік-2".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: