Українські банки очікують на відновлення кредитування - НБУ

Вівторок, 19 січня 2016, 19:18

Українські банки очікують на відновлення кредитування протягом 2016 року.

Такі очікування відображають результати опитування банків, проведеного Національним банком України за результатами ІV кварталу.

Згідно із ними, у наступні 12 місяців прогнозується збільшення обсягів та поліпшення якості кредитів суб’єктам господарювання.

"Частка банків, які очікують зростання портфелю корпоративних кредитів протягом цього періоду, підвищилася до 45% із 57% наприкінці жовтня. А покращення якості портфелю передбачає 54% банків (у третьому кварталі таких було 39%)", - йдеться в повідомленні НБУ.

Реклама:

Крім того, регулятор зазначає, що водночас збільшилась частка банків, які очікують на пожвавлення роздрібного кредитування, хоча здебільшого опитані все ще налаштовані скептично.

За результатами третього кварталу лише 17% банків висловлювали оптимізм щодо зростання кредитного портфеля фізичних осіб. Наприкінці 2015 року позитивні прогнози озвучили 27% опитаних, йдеться в даних лпитування.

Також, НБУ зазначає, що на покращення якості кредитів фізичних осіб розраховує 58% опитаних проти 40% кварталом раніше.

Уперше за останні два роки в ІV кварталі банки вказали на пом’якшення цінових умов схвалення кредитних заявок.

В свою чергу, зниження процентних ставок призвели до посилення попиту на кредити з боку як суб’єктів господарювання, так і фізичних осіб.

Зокрема, таку тенденцію у корпоративному кредитуванні засвідчили 41% банків (порівняно з 19% за результатами третього кварталу).

Найбільший приріст попиту суб’єктів господарювання спостерігався за кредитами МСП, короткостроковими кредитами та кредитами в національній валюті.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!