Думка експерта: Найкращий захист від російської агресії - індустріалізація України

Середа, 14 жовтня 2015, 14:22

Європа має зрозуміти, що найефективніший спосіб нейтралізувати агресію Росії - промисловий розвиток України.

Таку думку під час конференції "Альтернативна модель економіки України: за і проти" висловив економіст, професор Норвезького Інституту стратегічних досліджень Ерік Райнерт.

"Україна затиснута між високотехнологічними економіками Західної Європи з дорогою робочою силою, з одного боку, а з іншого - досить ефективною економікою Китаю з її дешевою, але високоорганізованою робочою силою", - сказав Райнерт.

"Щоб вистояти в таких умовах економічних викликів, плюс відбити агресію, Україна повинна стати багатшою. В сьогоднішніх умовах це можливо через розвиток промислового сектору", - зазначив він.

Реклама:

Економіст нагадав, що після деіндустріалізації, яка сьогодні відбувається в Україні, Латвія втратила 20% працездатного населення, яке виїхало за кордон.

Також він зауважив, що в країнах,  де 60% населення працює в агропромисловому секторі, ймовірність голоду значно більша, ніж в країнах, в яких розвинена промисловість.

Тому, на думку Райнерта, конкурентні переваги України в аграрному секторі є ілюзорними.

"Теорія порівняльних переваг Рікардо дуже небезпечна. Економісти нею страшенно пишаються, але чомусь своїм дочкам не кажуть: "Доню, ти гарно миєш посуд, в тебе сильні порівняльні переваги в цьому напрямі - іди в посудомийки". Вони хочуть, щоб їх дочки отримували освіту в університеті, а українським дітям радять йти в посудомийки, тобто розвивати АПК, бажано у вигляд сировини. Цей блеф потрібно демістифікувати", - резюмував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!