Путін пропонує відмовитися від долара в СНД

Вівторок, 1 вересня 2015, 14:47

Президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект, який передбачає відмову від долара в СНД.

Про це пишуть "Вести.ru".

Відповідно до опублікованого повідомлення на сайті президента Росії, в рамках "Угоди про співробітництво в галузі організації інтегрованого валютного ринку держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав" буде створений механізм, який дозволить відмовитися від долара і євро в якості проміжної валюти в розрахунках.

Угодою передбачається прямий допуск банків-резидентів сторін на внутрішні валютні ринки один одного для проведення міжбанківських конверсійних операцій на умовах не менш сприятливих, ніж ті, які надані національним комерційним банкам.

Реклама:

Як наголошується, це сприятиме розширенню використання національних валют при здійсненні платежів у сфері зовнішньої торгівлі та надання фінансових послуг і таким чином створить передумови для підвищення ліквідності ринку національних валют.

У результаті будуть створені умови, при яких максимальний розвиток отримають ринки національних валют, виникнуть передумови для проведення узгодженої валютної політики, спрямованої на створення додаткових можливостей реалізації довгострокових стратегій торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, а також на досягнення загальної макроекономічної стабільності в регіоні, йдеться у повідомленні.

В рамках ЄАЕС країни вже обговорювали можливість переходу на національні валюти. Згідно з домовленостями між Росією, Білоруссю, Вірменією та Казахстаном перехід на взаєморозрахунки тільки в національних валютах повинен відбутися до 2025-2030 року, пише видання.

Така пропозиція міститься в проекті розвитку платіжних систем в ЄАЕС, схваленому країнами союзу в грудні 2014 року.

Зараз майже 50% платіжного обороту між країнами ЄАЕС припадає на долар і євро. Проект пропонує повністю відмовитися від використання долара і євро в ЄАЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: