Світовий банк допоміг Косюку розширити свою бізнес-імперію - ЗМІ

П'ятниця, 31 липня 2015, 20:46

Сотні мільйонів доларів від Міжнародної фінансової корпорації, яка входить до групи Світового банку, допомогли власнику агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" Юрію Косюку профінансувати спірне розширення своєї сільськогосподарської імперії.

Про це пише The Guardian.

Видання зазначає, що з 2010 року МХП отримав близько 200 мільйонів доларів довгострокових кредитів від Міжнародної фінансової корпорації.

Більша частина цих грошей була спрямована на підтримку будівництва найбільшої в Європі птахоферми (Вінницька птахофабрика - ред.) в 300 км від Києва, йдеться у статті.

Реклама:

У Міжнародній фінансовій корпорації заявили, що інвестиції в МХП створили робочі місця і підтримали продовольчу безпеку в Україні.

При цьому люди, які живуть неподалік від Вінницької птахофабрики, яка вже частково побудована і знаходиться в експлуатації, повідомили, що ніхто не чує їх побоювань з приводу впливу фабрики на їх область.

Вони також зазначили, що на людей чинять тиск з метою передачі земель шляхом підписання договорів довгострокової оренди. Проект все ще розширюється, що вимагає додаткових земель. Друга фаза будівництва, як очікується, буде закінчена в 2017-2018 роках.

Фахівець з питань сільського господарства НЕЦУ Наталія Коломієць відзначає зростаючі ризики погіршення екологічної ситуації та додатковий тиск на місцевих жителів з метою змусити їх підписати договори оренди землі.

Як наголошується, у Міжнародної фінансової корпорації є формальний механізм, за допомогою якого співтовариства постраждалі від його інвестицій можуть подати скарги.

"Але жителі Вінницької області заявили, що ніколи не чули про таке відділення Світового банку, і що їм повідомили про проект, коли було вже занадто пізно чинити опір", - пише автор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!