Україна може спростити підключення до електромереж для підприємців

Четвер, 16 липня 2015, 13:14

15 липня у Києві була презентована концепція нової моделі підключення до електромереж, яка повинна внести прозорість у сам процес та спростити взаємодію споживача з постачальником.

Про це йдеться у прес-релізі проекту USAID.

"Проблема підключення до електромереж є однією із ключових перепон для ведення та розвиту підприємництва в Україні. У рейтингу Doing Business 2015 за індикатором "Підключення до електромереж" Україна посідає 185 місце зі 188 країн", - заявив економіст програми USAID "Лідерство в економічному врядуванні" Дмитро Боярчук.

За його словами, проблема не носить масовий характер, однак вона стає значною перепоною для тих підприємців, які створюють нові потужності, або розширяють існуючі.

Реклама:

"Саме тому в рамках робочої групи НКРЕКП була створена концепція нової моделі підключення до електромереж, яка повинна внести прозорість у сам процес та спростити взаємодію споживача з постачальником", - йдеться у прес-релізі.

Попри те, що законодавчо процедура підключення врегульована, відзначають експерти програми USAID ЛЕВ, спостерігаємо багато випадків зловживань на місцях та створення додаткових перепон на етапі узгодження документації, які мають на меті отримання корупційного доходу.

"Відсутність прозорої фінансової зацікавленості розвивати мережі також є основною причиною затягнутих процедур та непрозорого ціноутворення", - додає Боярчук.

"Відповідно до запропонованої моделі навіть найскладніші випадки підключення будуть займати максимум 125 днів (277 днів відповідно до "Doing Business 2015"), підхід стане зрозумілим для зовнішніх інвесторів, обленерго стануть зацікавлені у пошуці нових споживачів та у нових підключеннях", - йдеться у прес-релізі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!