Європа проти планів Росії будувати газопроводи в обхід України

Середа, 15 липня 2015, 17:38

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович не бачить економічних підстав для будівництва Росією нових газопроводів в обхід України і вважає такі рішення політично мотивованими.

Про це він сказав у середу в Брюсселі на прес-конференції, передає УНІАН.

Віце-президент нагадав, що останнім часом Росія зробила багато заяв із приводу Турецького потоку, Південного потоку, Грецького потоку, Північного потоку-3 і 4.

"Це достатня кількість пропозицій, і ... якщо вони будуть реалізовані, то вони подвоять існуючі інфраструктурні можливості, вже існуючі для транспортування газу з Росії до Європи. Що ще важливо наголосити, так це те, що існуюча інфраструктура використовується менш ніж на 60%!" - сказав Шефчович.

Реклама:

Тому він поставив під сумнів економічну обґрунтованість цих пропозицій. "Я ставлю під питання економічні підстави цих проектів і дивлюся на мотиви. Якщо немає економічної причини, як правило, ви розглядаєте причини політичні", - сказав Шефчович.

"Я думаю, що якщо ви подивитеся на конструкцію та пропозицію цих потоків, то є одна мета - зробити український транзит менш значущим або як повністю відрізати поставки через Україну ", - зазначив віце-президент ЄК.

За його словами, "це матиме негативні наслідки для енергетичної безпеки Європи".

"Український транзит дуже важливий, він найбільший - 140 млрд кубічних метрів газу на рік. Наша центрально-європейська система побудована таким чином, що повністю відповідає тому, щоб отримувати газ цим шляхом", - заявив він.

"І якщо подивитися на всі ці проекти й мету - поступово відрізати Україну - це неприйнятно для Європейського Союзу, оскільки це змінить газовий баланс у Європі й поставить у дуже складну ситуацію країни Центральної та Південної Європи", - пояснив Шефчович.

За його словами, зараз для ЄК "важливо подивитися на ці заяви й представити нашу точку зору, як ми хочемо поставляти газ до Європи".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!