"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" готовий до переговорів із "Газпромом"

Середа, 21 січня 2015, 14:06

НАК "Нафтогаз України" заявляє про готовність до проведення переговорів із російським "Газпромом" про умови постачання газу на період до закінчення розгляду спору між сторонами в Стокгольскому арбітражі.

Про це йдеться у повідомленні НАК.

"Заява російської сторони про те, що зниження ціни, що є частиною пакета домовленостей, підписаних представниками України, Росії та ЄС в Брюсселі, буде скасовано з 1 квітня 2015 року, не викликає подиву, тому що угода діє до кінця березня. Беручи до уваги неконкурентність ціни, розрахованої за старою формулою, "Нафтогаз" пропонує "Газпрому" провести переговори про умови постачання газу до України", - йдеться в повідомленні.

В "Нафтогазі" зазначають, що "Газпром" за підсумками грудня 2014 втратив 2/3 українського ринку і змушений буде забезпечувати максимальну гнучкість. Переговори мають відбуватися за участю Єврокомісії.

Реклама:

"Умови "зимового пакета", на яких компанія купує газ у "Газпрому", вже зараз поступаються умовам європейських постачальників "Нафтогазу". У результаті частка ринку російського постачальника в Україні скоротилася на користь європейських компаній ... Повернення до старих умов призведе до подальшого скорочення частки "Газпрому" в Україні", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

У НАК нагадують, що в грудні 2014 року Україна закупила за кордоном близько 1,5 млрд куб.м. газу (проти 2 млрд куб.м. у грудні 2013 року). З них 33% було поставлено з Росії, а 67% - з ЄС (у грудні 2013 року - 95% і 5% відповідно).

При цьому відбір газу з ПСГ у грудні 2014 залишився на рівні 2013 (2,55 и 2,53 млрд куб.м).

У листопаді 2014 зовсім не купувала газ у Росії.

"Минулого року ми закупили в Росії майже вдвічі менше газу, ніж у 2013. Якщо "Газпром"не зможе запропонувати нам конкурентні умови, це призведе до повної втрати України як ринку збуту", - цитує прес-служба "Нафтогазу" голову НАК Андрія Коболєва.

За словами Колобова, Україна бездоганно транспортуватиме російський газ для європейців, але закуповувати паливо для українських споживачів нам буде вигідніше на європейському газовому ринку. За таких умов повне усунення "Газпрому" з українського ринку - питання часу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!