Збитки від закупівлі вугілля з ПАР становлять 846 мільйона гривень - ГПУ

Понеділок, 12 січня 2015, 09:24

Збитки від контракту на закупівлю неякісного південноафриканського вугілля за завищеною ціною становлять 846 мільйона гривень.

Про це повідомив начальник Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Святослав Лаганяк на засіданні Комітету Верховної ради з питань запобігання і протидії корупції, пише "УНІАН".

"Ми вважаємо доведеним, що заступник директора державного підприємства "Укрінтеренерго" під час укладанні неправомірного контракту на придбання вугілля спричинив розтрату державних коштів на суму понад 846 мільйонів гривень", - сказав Лаганяк.

Лаганяк нагадав, що на сьогоднішній день за фактом постачання із ПАР неякісного вугілля розпочате кримінальне провадження і триває досудове розслідування.

Реклама:

"За твердим переконанням Генеральної прокуратури України, у поставках південноафриканського вугілля мала місце дуже велика корупційна складова", - сказав Лаганяк і додав, що це було вугілля неналежної якості за завідомо завищеною ціною.

Він зазначив, що вже повідомлено про підозру одному з керівників держпідприємства "Укрінтеренерго", який займався закупівлею вугілля із ПАР, і для нього обрано запобіжний захід.

Лаганяк наголосив, що на сьогоднішній день слідчі мають суттєві докази корупційної складової в цій справі. Зокрема, у розпорядженні ГПУ є відповідні експертні дослідження та свідоцтва деяких осіб.

Він також наголосив, що це вугілля було непридатне для спалювання на Зміївській та Трипільській теплоелектростанціях.

Крім того, начальник Головного слідчого управління ГПУ зазначив, що були порушення деяких тендерних процедур під час закупівлі південноафриканського вугілля.

"Ми готові вже на сьогоднішній день іти в суд зі своїми відкритими доказами. Ми вважаємо свою позицію незаперечною", - сказав Лаганяк.

Відповідаючи на запитання членів комітету, Лаганяк також зазначив, що у даній справі директора "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Як повідомлялося, за даними Генпрокуратури, 6 листопада 2014 року було розпочато кримінальне провадження за фактом заволодіння посадовими особами ВАТ "Центренерго", ДП "Укрінтеренерго" та іншими суб'єктами господарської діяльності державними коштами в особливо великих розмірах.

Одним з епізодів злочинної діяльності, який перевіряють слідчі, є укладення у серпні зовнішньоекономічного контракту на придбання вугілля сумнівної якості у ПАР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: