ЄК не наполягала на повному припиненні "Південного потоку"

Вівторок, 2 грудня 2014, 10:45

Єврокомісія не наполягала на повному припиненні будівництва газопроводу "Південний потік", а лише вимагала його повної відповідності нормам "третього енергопакету".

Про це заявили у вівторок в прес-службі ЄК, пише Прайм.

При цьому в Єврокомісії повідомили, що "поки не отримували офіційного повідомлення "про відмову Росії від "Південного потоку".

"Ми бачили повідомлення про намір Росії відмовитися від цього проекту, але поки не отримували ніякої офіційної інформації з цього приводу", - зазначили в Єврокомісії.

Реклама:

Напередодні на прес-конференції в Анкарі президент РФ Володимир Путін оголосив, що "в нинішніх умовах Росія не буде реалізовувати проект "Південний потік".

"З урахуванням того, що ми досі не отримали дозвіл від Болгарії, ми вважаємо, що Росія в цих умовах не може продовжувати реалізацію даного проекту. Маю на увазі, що зараз потрібно виходити на будівництво цієї трубопровідної системи в Чорне море. Ми не можемо почати будівництво в море доти, поки ми не отримаємо дозвіл від Болгарії", - сказав російський лідер.

Путін зазначив, що Росія перенацілить потоки енергоресурсів на інші регіони світу, в тому числі, прискорить реалізацію проектів по зрідженому природному газу.

Президент РФ запропонував Болгарії у зв'язку з цим вимагати з Євросоюзу відшкодування упущеної вигоди за проектом "Південний потік".

"І якщо вже Болгарія позбавлена можливості вести себе як суверенна держава, то нехай хоча б вони зажадають від Єврокомісії гроші за одержану вигоду, тому що тільки прямі доходи бюджету Болгарії склали б від транзиту не менше 400 млн євро на рік. У кінцевому підсумку це теж вибір наших болгарських партнерів. У них, мабуть, є якісь зобов'язання, але це не наша справа, а справа наших партнерів", - резюмував він.

Нагадаємо, Єврокомісія навесні цього року фактично змусила південні країни співтовариства, по території яких мав проходити "Південний потік", заморозити його будівництво. Приводом для цього послужила вимога ЄК про переукладання міжурядових угод між Росією і цими країнами для приведення їх у відповідність з вимогами "третього енергопакету".

Згідно з цим законодавчим актом, зокрема, до 50% потужностей "Південного потоку" повинні були бути зарезервовані під прокачку газу незалежних компаній.

Виступивши з цією вимогою, Єврокомісія фактично порушила один із основних принципів юриспруденції про те, що закон не може мати зворотну силу, оскільки всі угоди на будівництво "Південного потоку" були укладені до введення в дію "третього енергопакету" ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: