Кличко: Уряд тримає Київ на межі банкрутства

Вівторок, 18 листопада 2014, 16:11

Дефіцит бюджету столиці становить близько 2 мільярдів гривень, а уряд тримає Київ на межі банкрутства.

Про це 18 листопада заявив мер Києва Віталій Кличко під час робочої зустрічі з київськими роботодавцями і підприємцями, повідомляє прес-служба політика. 

"Незважаючи на те, що Київ формує 30% держбюджету України, міський бюджет залишається на сьогодні порожнім. Дефіцит бюджету столиці становить близько 2 мільярдів гривень", - сказав мер Києва.

Він додав, що попередній Кабмін запровадив "абсурдні механізми бюджетних відносин між столицею та центральною владою".

Реклама:

"І нинішній уряд цим користується та латає дірки державного бюджету за рахунок місцевих бюджетів", - сказав Кличко, нагадавши, що з бюджету міста щорічно вилучають 50% податку на доходи фізосіб.

"Якщо у 2005 році з Києва на користь центрального бюджету вилучалось 400 мільйонів гривень, то у поточному році вилучення складають 9 мільярдів гривень, – більше ніж у 20 разів. Тільки за останні роки з бюджету Києва було вилучено 33 мільярди гривень. Уряд тримає столицю на межі банкрутства", – наголосив Кличко.

Він також вкотре зазначив, що відсутність фінансування з боку уряду ставить під загрозу життя людей, які потребують ліків.

"(Йдеться про - ред.) гемодіаліз, інсулін. Ці ліки повинні бути проплачені переважно з Кабміну і частково – з бюджету міста. Але грошей немає. На сьогодні столична медицина фінансується тільки на 58% від потреб, зарплата – на 78%, закупівля медикаментів – на 48%, харчування хворих – на 40%", – підсумував Кличко.

Як відомо, раніше мер Києва наголосив, що нова Верховна Рада повинна у першу чергу ухвалити закон про скасування вилучення ПДФО у Києва.

Минулого тижня люди, які потребують гемодіалізу, протестували під київською мерією та Кабміном, домагаючись виділення коштів на проведення апаратного очищення крові, тому що в мед установах не залишилося необхідних препаратів і люди з хворими нирками можуть померти без гемодіалізу.

Київ перерозподілив кошти, виділивши їх на тиждень гемодіалізу для киян. Кличко намагався домогтися виділення необхідних коштів із держбюджету.

У вівторок, 18 листопада, пацієнти гемодіализних центрів знову зібралися на акцію протесту під Кабміном.

УП, "Українська правда. Київ"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!