Інтервенції НБУ задовольнили 60% заявок на купівлю валюти - Гонтарева

Четвер, 7 серпня 2014, 18:07

Інтервенції Національного банку задовольнили 60% заявок на купівлю валюти та зняли надмірну напругу на ринку.

Про це заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, передає прес-служба регулятора.

Гонтарева зауважила, ці інтервенції задовольнили 60% заявок на купівлю валюти, що відповідало практично одній третині обігу ринку та, в свою чергу, зняло напругу на ринку.

За її словами, упродовж останнього часу Національний банк виходить на ринок не лише як покупець, а і як продавець іноземної валюти.

Реклама:

5 серпня Національний банк вийшов на ринок з інтервенціями не тому, що відмовився від ідеї вільного курсоутворення та інфляційного таргетування, а у зв’язку з тим, що виникла потреба перекрити негативні процеси, викликані ірраціональною поведінкою учасників ринку.

Національний банк, керуючись гнучкими підходами щодо курсоутворення, здійснює інтервенції на міжбанківському ринку з урахуванням впливу всіх ситуативних чинників на валютний курс.

Регулятор надає учасникам ринку впевненості в прогнозованому розвитку ситуації, чим створює підґрунтя для подальшої реалізації усіх переваг механізму гнучкого курсоутворення.

"Так в середині липня Національний банк здійснив операції з купівлі іноземної валюти на суму 80 млн доларів. Маючи на меті посилення стабілізаційного потенціалу міжнародних резервів, Національний банк очікує, що в подальшому ринкові умови та додатковий приплив валюти в країну сприятимуть їх поповненню", - зауважила Гонтарева.

Національний банк ретельно відстежує розвиток ситуації на міжбанківському валютному ринку щодо відповідності курсової динаміки об’єктивним економічним чинникам.

Згідно з програмою МВФ ще у квітні Національним банком було змінено порядок встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. Наразі він встановлюється всередині кожного робочого дня як середньозважений курс продавців і покупців, що склався на міжбанківському валютному ринку України до 13.00.

"Тому вчора ми нагадали банкам, що угоди, які реєструються ними в другій половині дня, на жаль, не входять до розрахунку офіційного курсу, та запропонували банкам для більш реального відображення офіційного курсу на підставі ринкових котирувань вчасно здійснювати реєстрацію в установленому порядку своїх угод з купівлі/продажу іноземної валюти та не допускати викривлення інформації щодо їх параметрів", - наголосила Гонтарева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!