"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Росія може відмовити Україні у наданні пенсійних справ українців-кримчан

Вівторок, 15 липня 2014, 13:35 -

Органи Пенсійного фонду Російської Федерації можуть відмовитися передавати своїм українським колегам пенсійні справи українців, які проживають в Криму.

Про це "Економічній правді" сказав юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери" Леонід Гілевич, коментуючи затверджений Кабміном напередодні порядок виплати пенсій та соцвиплат громадянам України, які проживають на території невизнаної Україною Республіки Крим та Севастополя.

За словами юриста, органи Пенсійного фонду України та Пенсійного фонду Російської Федерації мають багаторічний досвід передачі один одному пенсійних справ у зв’язку з переїздом пенсіонерів з Росії до України та навпаки.

У випадку такого переїзду особи мають можливість самостійно отримати свою пенсійну справу перед переїздом для того, щоб передати її в орган за новим місцем проживання.

Реклама:

Також вони можуть звернутися до органу пенсійного забезпечення за новим місцем проживанням, щоб останній витребував пенсійну справу з іншої держави, за місцем колишнього проживання пенсіонера.

У той же час, зазначає Гілевич, витребування пенсійної справи у відповідності до затвердженого урядом Порядку виплати пенсії та надання соціальних послуг громадянам України, які проживають в Криму, не є витребуванням справи у зв'язку з переїздом пенсіонера з однієї держави в іншу.

"Навпаки, мова йде про пенсійні справи на території, статус якої є спірним у відносинах між Україною та Росією", - підкреслю він.

Тож, за його словами, це має особливе значення, тому що Угода про гарантії прав громадян держав-учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року передбачає, що кримським пенсіонерам пенсії має виплачувати держава, до території якої входить Крим.

"Отже, не виключено, що органи Пенсійного фонду РФ будуть відмовляти своїм українським колегам у передачі пенсійних справ, посилаючись на відсутність підстав для такої передачі", - каже юрист.

До того ж, додає він, виникає питання, до яких саме російських органів будуть направлятися запити про витребування справ.

Так, відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними"

Водночас, Гілевич припускає, що певна домовленість щодо порядку виплати таких пенсій все ж таки може бути досягнута на міжурядовому або міністерському рівні. 

Він вважає, що прийняття такого Порядку є позитивним кроком у вирішенні питання виплати пенсій та перерахування інших соціальних виплат громадянам України, які проживають в Криму.   

На папері вона передбачає можливість комфортного отримання пенсій за місцем проживання і в той же час, захищає інтереси України від недобросовісних дій бажаючих отримувати від України певні виплати, додає юрист.

"Впевнено стверджувати, як саме будуть працювати передбачені Порядком правила, наразі неможливо, в тому числі у зв’язку з наявністю цілої низки обставин, які не залежать від нашого уряду. Мова йде і про можливість отримання пенсійних справ в органах Російської Федерації, і про можливість ефективного здійснення поштових переказів в Крим з України", - наголошує Гілевич.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: