Думка експерта: Мінекономіки пропонує ввести податок на основні засоби

Понеділок, 14 липня 2014, 17:14 -

Податок на основні засоби створює негативні стимули для інвестицій у модернізацію і капіталомістке виробництво.

Таку думку висловила економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Наталія Лещенко.

"Мінекономіки представило на сайті проект податкової реформи. Одна з пропонованих новацій - реформувати податок на прибуток, замінивши його другим-кращим рішенням. Нібито спрощення адміністрування та зниження ставки пропонується компенсувати 1% податком на основні засоби", - повідомляє Лещенко.

Експерт зазначає, що це рішення тільки в теорії нейтральне для платника податків. За її словами, на лекції можна стверджувати, що норма прибутку на капітал вирівнюється по всіх інвестиціях.

Реклама:

"На практиці ж податок на активи застосовується в країнах, що розвиваються, є другим-кращим рішенням і вигідний тільки у світлі наповнюваності бюджету. На перший погляд податок в 1% з основних засобів не виглядає страшно", - вважає експерт.

"Але якщо припустити рентабельність в 6%, то податок на основні засоби в 1% як раз буде відповідати 16% ставці податку на прибуток. Для більш капіталомістких і менш прибуткових підприємств, наприклад як видобуток вугілля, ефективна ставка податку збільшиться, а для фінансової діяльності - знизиться ", - додала вона.

На думку експерта, це створює негативні стимули для інвестицій у модернізацію і капіталомістке виробництво.

"Ще з презентації концепції незрозуміло як буде застосовуватися податок на основні засоби - в доповненні до податку на прибуток або в якості мінімального податку. В останньому випадку, всупереч заявленому зниження податкового тиску, ефективна ставка податку збільшиться в рази", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: