Газовий контракт з Китаєм підкреслює слабкість Росії - ЗМІ

Субота, 24 травня 2014, 10:04

Через угоду про постачання в Китай газу Росія виглядає ще слабшою. Здається, їй більше нічого запропонувати, окрім своєї сировини для більш розвинених гравців міжнародної політики.

Про це пише оглядач журналу Time Рана Форухар, повідомляє ТСН.

Передусім, згідно з оцінками Capital Economics, контракт з Китаєм не такий вже й вигідний для Росії. Щороку Москва отримуватиме від Пекіна лише 13 мільярдів доларів, найважливішим ринком для російського газу і нафти залишиться Європа.

По-друге, не випадково, що Росія підписала цю угоду саме зараз, коли її відносини із Заходом і сусідньою Україною загострилися.

Реклама:

"Ціна для Китаю всього 350 доларів за тисячу кубометрів. Крім того, російська сторона бере на себе більшу частину зусиль для розвитку необхідної інфраструктури. Китайці поки зобов'язалися витратити всього 20 мільярдів доларів, але на проект потрібно не менше 55 мільярдів", - йдеться в статті.

Оглядач підсумовує, що угода лише посилює імідж Росії як нерозвиненого експортера природних ресурсів.

Як повідомлялося, Росія і Китай підписали договір про постачання газу на 30 років, обсяг поставок становитиме до 38 млрд кубометрів на рік з можливим збільшенням до 60 млрд кубометрів на рік.

Перші поставки газу до Китаю з Росії за 30-річним контрактом можуть початися через чотири-шість років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!