Думка експерта: Попит на готівкову іноземну валюту продовжуватиме падати

Понеділок, 19 травня 2014, 14:46

Попит на іноземну валюту з боку населення значно скоротився, в той час як продажі валюти збільшилися.

Про це зазначає експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова.

За її словами, чисте сальдо покупок готівкової іноземної валюти вперше за вісім місяців стало від'ємним у розмірі 259,1 мільйона доларів.

Основною причиною цього стало падіння інтересу до валюти з боку населення на тлі різкого зростання вартості долара з початку поточного року, говорить експерт.

Реклама:

У той же час, обсяг продажів іноземної валюти в травні може скоротитися на тлі політичної нестабільності напередодні президентських виборів.

За словами Сальникової, негативно на настроях населення може відбитися і той факт, що після отримання кредиту МВФ курс долара США в країні не продемонстрував впевненого зниження.

"Це буде сприйматися як фактор нестабільності для гривні в найближчій перспективі, на тлі чого населення вважатиме за краще не витрачати існуючі заощадження в інвалюті. Зберігається напруженість на південному сході країни, що  ставить під загрозу перспективи нацвалюти, тобто населення даних регіонів навряд чи буде проводити значні валютообмінні операції, приймаючи в увагу "досвід" Криму, який зараз переходить з гривні на російський рубль", - відзначає експерт.

Крім того, на думку експерта, населення навряд чи буде купувати валюту, оскільки темпи зростання заробітних плат не збільшуються, а інфляційний тиск посилюється.

Так, головна складова споживчого кошика - продукти харчування - продемонструвала підвищення цін у квітні на 4,2%.

При цьому темпи загальної інфляції минулого місяця становили 3,3%, що дозволило досягти річної інфляції 6,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!