Українські банки потребують тотальної санації - головний економіст ЄБРР

Четвер, 15 травня 2014, 18:39

Україна - одна з найважливіших країн, які кредитує Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Про це в інтерв'ю DW розповів головний економіст банку Ерик Берґлеф.

"Україна для нас - друга за важливістю держава - отримувач кредитів. Вона має дуже складну історію реформ і непроведених реформ. Україна завжди була дуже важливою державою для ЄБРР. Тому актуальний розвиток подій від самого початку був для нас приводом ще більше посилити свою активність. Ми удвічі збільшили свій фінансовий та трудовий внесок в Україні", - заявив Берґлеф.

За словами економіста, українська криза має наслідки і для програм у Росії.

Реклама:

"Звісно, є наслідки і для наших програм у Росії. У цьому полягає найбільший ризик для нас і ми повинні це враховувати. Але ми бачимо проблеми і в інших східноєвропейських країнах, які нині входять до складу ЄС та зовсім нещодавно посилили торгівлю з Росією. Існують також країни, які завжди були тісно пов´язані з Росією - в Центральній Азії, на Кавказі. Вони особливо швидко зазнають збитків, коли російська економіка слабшає", - зазначив він.

Берґлеф зазначив, що спад у російській економіці почався ще до кризи в Україні.

"Загроза економічних санкцій уже має наслідки. Ми констатуємо, що в міжнародних банків знижується інтерес до ведення справ у Росії. Російським фірмам та уряду стало важче розміщувати облігації. Тобто криза вже має чіткі наслідки для російської економіки", - констатував економіст.

"В Україні ризики очевидно більші та мають чіткий уплив на готовність інвестувати. Окрім того, банківська система має величезні проблеми. Нині її продовжує перевіряти МВФ. Але вже зрозуміло, що українські банки потребують тотальної санації. Узагалі-то це шанс створити кращу банківську систему в Україні, яка в майбутньому зможе допомагати економіці", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!