Рада може звільнити від податків деякі ліки

Вівторок, 29 квітня 2014, 16:43

Народні депутати від депутатських груп "Суверенна європейська Україна" і "Економічний розвиток" пропонують Верховній раді у зв'язку з неузгодженістю деяких законодавчих актів звільнити від оподаткування деякі лікарські засоби і медичні вироби, які оподатковуються ввізним митом за ставкою 8,5%.

Авторами відповідного законопроекту про внесення змін до Митного кодексу щодо звільнення від оподаткування митом лікарських засобів і виробів медичного призначення є депутати Володимир Дудка, Андрій Шипко, Віктор Развадовський та Ігор Єремєєв.

Як зазначається у пояснювальній записці, у зв'язку з неузгодженістю деяких законодавчих актів мають місце факти оподаткування деяких лікарських засобів, дозволених для застосування в Україні і внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також виробів медичного призначення ввізним митом за ставкою вісім з половиною відсотків.

"Зрозуміло, що тягар сплати цього мита лягає не на тих, хто продає лікарські засоби і вироби медичного призначення, а на тих, кому вони необхідні, тобто на населення", - йдеться у пояснювальній записці.

Реклама:

На думку авторів ініціативи, деякі ліки і вироби медпризначення, які мають попит, мають завищені ціни, незважаючи на те, що дана продукція необхідна категорії громадян, яка і без того потребує підтримки з боку держави.

"Завданням законопроекту є зниження цін на вказану продукцію шляхом зменшення її вартості на розмір мита, яке зараз є однією з істотних складових ціни", - зазначається у пояснювальній записці.

Зокрема, законопроект передбачає внесення змін до Митного кодексу України і Закону України "Про Митний тариф України" у частині звільнення від оподаткування ввізним митом лікарських засобів і виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом міністрів =. Автори законопроекту не включили даний перелік до проекту закону.

"Очікується, що у зв'язку з ухваленням акту буде усунена неузгодженість, яка сьогодні існує у законодавстві щодо оподаткування митом лікарських засобів і виробів медичного призначення. Крім того, очікується зниження цін на вказану продукцію, що підвищить соціальний захист найнезахищеніших верств населення України".

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: