Fitch: українська криза позначиться на російській економіці

Четвер, 6 березня 2014, 18:47

Криза навколо Криму і українська ситуація в цілому неминуче позначаться на російській економіці.

Про це йдеться в звіті рейтингового агентства Fitch.

Разом з тим агентство поки не бачить наслідків для суверенного рейтингу РФ "BBB".

Як зазначається в повідомленні Fitch, ситуація залишається вкрай непередбачуваною, однак структура кредитних ризиків РФ не дає підстав для занепокоєння. До перегляду рейтингів агентство можуть підштовхнути економічні чи фінансові санкції відносно Росії, якщо Захід на них піде.

Реклама:

Курс рубля знизився приблизно на 9% до долара з початку поточного року, що частково було викликане побоюваннями на ринках, що розвиваються з приводу наслідків від скорочення програми викупу активів ФРС, а також внутрішньоросійськими факторами стурбованості через низьке зростання економіки і ослаблення рахунку поточних операцій на тлі очікувань подальшої лібералізації режиму валютного курсу.

Також наголошується, що більш високі ціни на енергоносії і слабкіший рубль повинні стимулювати держфінанси, збільшуючи рублеву вартість експорту нафти і газу, на який припадає близько половини доходів федерального уряду і поточних надходжень в іноземній валюті.

"Це стримуватиме бюджетний дефіцит в рамках цільового рівня 0,6% ВВП, компенсуючи недостатні ненафтові доходи", - наголошується в повідомленні.

На думку аналітиків агентства, і без того сильний державний баланс Росії характеризується низькими рівнями держборгу і високими міжнародними резервами.

Чисті іноземні активи держави, еквівалентні 23% ВВП, забезпечують достатню "подушку безпеки" на випадок зовнішніх потрясінь, що підтримує рейтинг країни.

Вони є достатніми для покриття валових потреб у зовнішньому фінансуванні більш ніж у три рази. Резервний фонд, основний запас міцності для держбюджету, становить 87 млрд доларів, що забезпечує Росії "подушку безпеки" на випадок зниження попиту на держзобов'язання.

Як зазначається, економіка в більш широкому плані менше виграє від ослаблення рубля. Більш низька база витрат для експортерів сировинних товарів може зумовити певні коригування рахунку поточних операцій, але переваги конкурентоспроможності для відносно невеликого сектора ненафтогазового експорту нададуть обмежений вплив на ВВП.

"Ми вважаємо, що тиск в результаті зменшення ділової і споживчої довіри і зниження купівельної спроможності буде істотнішим", - йдеться в прес-релізі Fitch.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: