Міндоходів допускає зниження спецмит на автомобілі удвічі

Вівторок, 25 березня 2014, 20:31

Міністерство доходів і зборів допускає можливість зниження вдвічі розміру спеціального мита на легкові автомобілі з бензиновими двигунами від 1 до 2,2 л, введеного з 14 квітня 2013 року.

Про це повідомив заступник міністра доходів і зборів Віталій Науменко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Із 14 квітня вже ставка спецмита знижується вдвічі. Це під егідою Мінекономрозвитку", - сказав Науменко.

Як повідомлялося, раніше гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко зазначав, що ставки спецмит, з урахуванням законодавчих вимог щодо лібералізації спеціальних заходів, дія яких перевищує один рік, має бути знижено.

Реклама:

Норма про поступову лібералізацію таких заходів через регулярні інтервали протягом терміну застосування після року їх дії міститься в статті Угоди про захисні заходи СОТ та в законі України "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну".

За оцінкою ВААІД, введення спецмит ніяк не допомогло розвитку української автопромисловості, оскільки темп скорочення автовиробництва і після введення спецмит залишився високим, сягнувши 34%.

В Україні після проведеного за ініціативою українських автовиробників спецрозслідування з 14 квітня 2013 року терміном на три роки введено спецмита на імпорт нових легкових автомобілів з об'ємом бензинового двигуна 1000-1500 кубічних см у розмірі 6,46% та 1500-2200 кубічних см - 12,95% незалежно від країни походження та експорту.

Наприкінці жовтня Японія ініціювала консультації з Україною щодо введених обмежень імпорту авто, до яких приєдналися ЄС і Росія.

За оцінкою експертів, спецмита значно змінили розстановку сил на українському ринку й переформатували попит на автомобілі з дизельними двигунами.

За підсумками 2013 року лідером авторинку вперше став автобренд ZAZ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!