"Газпром" пригрозив Україні скасувати знижку на газ

Субота, 1 березня 2014, 09:48

Прострочена заборгованість України за постачання російського газу становить 1,549 мільярда доларів, при такому рівні боргу та оплати країна може не зберегти чинну знижку на газ.

Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передають "РІА новини".

"У нас відносини з Україною хороші, транзит йде, ось тільки платити за газ треба... На даний момент прострочена заборгованість становить 1,549 млрд доларів. Заборгованість величезна не тільки за минулий рік, але й не погашений борг за поточні поставки", - сказав він, зазначивши, що Росія надала Україні кредит у розмірі 3 мільярди доларів якраз під погашення газових боргів.

"Мабуть, з такою оплатою за газ та виконанням своїх зобов'язань України може не зберегти чинну зараз знижку на газ. Домовленості про знижку передбачали повну і своєчасну оплату поставок", - заявив Купріянов.

Реклама:

"Нафтогаз України" по станом на 14 лютого виплатив російському ВАТ "Газпром" 1,28 мільярда доларів боргу за поставлений минулого року газ і попросив про відстрочення в погашенні частини боргу, до 15 квітня.

Як повідомляв 3 лютого російський холдинг, борг української сторони перед "Газпромом" за поставлений в 2013 році газ становив 2,634 мільярда доларів.

Нагадаємо, у 2013 році "Нафтогаз України" отримав з Росії близько 13 мільярдів кубів в середньому по 400 доларів за тисячу кубометрів.

У грудні минулого року Україна отримала від Росії знижку, на 2014 рік встановлено ціну в 268,5 долара. Тоді ж домовилися, що борг за 2013 країна погасить 25 січня.

Однак згідно з домовленістю між "Нафтогазом" і "Газпромом" сторони домовилися визначати розмір знижки на 1 число першого місяця кожного кварталу шляхом підписання додаткової угоди до 10 числа.

У разі непідписання по будь-якої причини угоди у встановлений термін знижка припиняє діяти.

За умовами додаткової угоди, до ціни російського газу повинен застосовуватися коефіцієнт, який би дозволяв Україні отримувати газ з 1 січня 2014 року за ціною в 268,5 долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!