Обсяг торгів валютою на міжбанку зріс на 8,1%

Вівторок, 11 лютого 2014, 12:57

Обсяг торгів валютою на міжбанківському ринку 10 лютого, у другий день введення обмежень на купівлю валюти, зріс на 8,1% - до 0,96 млрд доларів у доларовому еквіваленті.

Про це йдеться в даних Нацбанку, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, це в 2,4 рази менше, ніж в середньому за день в цьому році до введення обмежень.

Обсяг торгів безпосередньо доларом в понеділок збільшився на 12,8% - до 0,72 млрд доларів, але це все ще в 2,8 рази поступається середньому показнику в цьому році.

Реклама:

Нацбанк уточнює, що збільшення обороту супроводжувалося незначним ослабленням середньозваженого курсу гривні (по якому з 7 лютого встановлюється офіційний курс на наступний день): до 8,5532 гривень за долар з 8,5282 гривень за долар.

У той же час учасники ринку відзначали, що котирування на міжбанку у фінальній частині торгів в понеділок становили 8,48-8,5 гривень за долар, а Нацбанк цього дня купував долари за курсом 8,49 гривень за долар, тоді як минулої п'ятницю - по 8,54 гривень за долар.

Як повідомлялося, згідно з постановою НБУ від 6 лютого з 7 лютого юридичні особи та фізичні особи-підприємці можуть купувати валюту на міжбанку лише на шостий операційний день після перерахування необхідних гривневих коштів.

При цьому продовжує діяти правило про обов'язковий продаж 50% валютної виручки, що призвело до перекосу на ринку.

У такій ситуації Національний банк перейшов від інтервенцій на продаж валюти до зворотних інтервенцій, викупивши в п'ятницю 84 млн доларів за курсом 8,54 гривень за долар, тоді як середньозважений курс гривні на ринку зміцнився до 8,5282 гривень за долар з 8,708 гривень за долар днем раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!