Ставицький сподівається знизити ціну на газ за рахунок Росії чи Словаччини

Середа, 4 грудня 2013, 09:14

Україна розраховує значно знизити середню ціну природного газу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У понеділок в інтерв'ю "5 каналу" міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що держбюджет на 2014 рік буде розраховуватися з урахуванням нової, зниженої ціни газу - 280 доларів за тисячу кубометрів.

Він пояснив, що знижка може бути отримана завдяки переговорам з Росією, якій Україна запропонує відновити щорічні контрактні обсяги закупівель в розмірі 50 млрд кубометрів. Зниження обсягів закупівлі спричинило падіння продажів і котирувань акцій "Газпрому", нагадав міністр.

Реклама:

Про те, що Україна готова відновити обсяги закупівель газу, раніше заявляв в інтерв'ю центральним телеканалам і президент Віктор Янукович.

Глава держави відзначив, що мета політики України в цьому питанні - позбавлення від "вкрай невигідної ціни".

За словами Януковича, саме "несправедлива вартість" змусила наша держава скоротити обсяги споживання російського газу. Президент підкреслив, що Росія також несе від цього втрати.

"Вони почали втрачати ринок України, і їм це невигідно", - зазначив Янукович.

Як повідомляється, цього року українські компанії куплять у Росії 27 млрд кубометрів газу за середньою ціною 401 долар за тисячу кубометрів на загальну суму 10,8 млрд доларів.

"Якщо Україна відновить закупівлі в повному обсязі, то навіть з урахуванням 30% знижки у Росії буде куплено палива на 14 млрд доларів.

"Газпром" виграє в обсязі продажів, і з точки зору економіки наша пропозиція має його зацікавити", - заявило джерело в Міненерговугілля.

За його словами, надлишки газу будуть реекспортовані з країни, що дозволено чинною угодою від 19 січня 2009 року.

"Частина палива, закачаного компанією Ostchem в ПСГ, буде реекспортувати вже цієї зими, і "Газпром" погодився на це, - зазначив співрозмовник в Міненерговугілля. - Тому у монополії немає причин не погодитися на пропозицію України щодо збільшення закупівель газу та реекспорту".

Офіційно в "Газпромі" заяву Ставицького не коментують.

Проте джерело, знайоме з позицією компанії, сказало, що "Газпром" чекає від України офіційної пропозиції, яку поки не отримав.

" Нинішню позицію можна обговорити, вона, принаймні, містить в собі не тільки вимогу знизити ціну, але і поступки з українського боку", - відзначило джерело.

Україна сподівається, що переговори з Росією про зниження ціни газу успішно завершаться до кінця цього року.

У разі негативного результату Міненерговугілля розраховує все одно зменшити витрати на газ - за рахунок покупки на спотовому ринку та імпорту через Угорщину, Польщу і Словаччину.

У цьому випадку середня ціна газу становитиме близько 370 доларів за тисячу кубометрів, і тоді саме вона буде закладена в проект держбюджету- 2014, сказав Ставицький.

Джерело в Міненерговугілля пояснило, що ціна , яку назвав міністр, базується на прогнозі зниження цін на нафту в наступному році у зв'язку з початком видобутку в США сланцевої нафти і збільшенням поставок нафти з Ірану.

Нагадаємо, ціна газу на світових біржах залежить від зміни вартості нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: