МВС назвало основні схеми шахрайства в інтернеті

Понеділок, 28 жовтня 2013, 18:39

Найпопулярнішим видом шахрайства в мережі Інтернет з банківськими платіжними картками є їх несанкціоноване використання при здійсненні купівлі товарно-матеріальних цінностей в мережі Інтернет.

Про це повідомляється в прес-релізі Міністерства внутрішніх справ.

За інформацією МВФ, в Україні набули масового характеру такі схеми шахрайства, як створення злочинцями Інтернет сайтів направлених на отримання інформації про платіжні картки, телефонне шахрайство, розсилка листів із використанням електронних поштових скриньок.

Крім того, зростає кількість випадків проведення несанкціонованих операцій з використання систем дистанційного банківського обслуговування по типу "Клієнт-Банк", які, згідно з наявними даними, учиняються шляхом застосовування шкідливого програмного коду, призначеного для віддаленого втручання в роботу комп’ютерів жертв.

Реклама:

Протягом 9 місяців в Управлінні боротьби з кіберзлочинністю зафіксовано 270 фактів несанкціонованого списання коштів з рахунків підприємств, учинених шляхом втручання в роботу систем віддаленого обслуговування клієнтів на загальну суму понад 67,8 млн гривень, однак вдалося повернути потерпілим близько 47,5 млн гривень.

Розкриття зазначеного виду кримінальних правопорушень ускладнюється тим, що рахунки на які переводяться кошти, відкриваються на підставних осіб, які не усвідомлюють відповідальність за отримання викрадених коштів.

Як правило після отримання викрадених коштів підставними особами, вони отримують незначну грошову винагороду та у подальшому передають викрадені кошти третім особам, ідентифікаційними даними про яких, вони не володіють.

Також, злочинці використовують схему, коли банківські рахунки відкриваються із використанням підроблених паспортів, що у свою чергу ускладнює можливість ідентифікації осіб, які безпосередньо отримують викрадені кошти в банківських установах.

Як повідомлялося, протягом 9 місяців поточного року за матеріалами підрозділів боротьби з кіберзлочинністю у сфері несанкціонованого використання платіжних карток зареєстровано до Єдиного реєстру досудових розслідувань 726 кримінальних проваджень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: