Кіпр відмовився отримувати газ у російської "Ітери"

Вівторок, 3 вересня 2013, 13:37

Кіпрська державна газова компанія DEFA відхилила пропозицію російської компанії "Ітера" про тимчасові постачання газу на острів.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на Cyprus Mail.

Як повідомляється, компанія визнала пропозицію росіян невигідною, і національний регулятор CERA підтримав її в цьому.

Проте, нинішня процедура торгів не буде зупинена. Переговори з постачальниками, включаючи і "Ітеру", будуть продовжені.

Реклама:

У той же час, джерела видання в індустрії відзначають, що Кіпру буде нелегко знайти постачальника на своїх умовах. Ціна газу на спотовому ринку зараз становить 13 євро за мільйон британських термічних одиниць (BTU), що становить близько 28 кубометрів. У той же час "Ітера " була готова здійснювати поставки навіть за нижчою ціною (близько 10 євро за мільйон BTU), але острів це не влаштувало.

Кіпр шукає постачальників вуглеводнів для забезпечення острова електрикою. При цьому розглядаються не тільки "газові" варіанти. Якщо тендер так і не відбудеться, то Кіпр розглядає й інші варіанти отримання електрики.

Наприклад , не виключається можливість проведення підводного кабелю з Ізраїлю, чий берег знаходиться в 200 кілометрах від кіпрського.

Кіпр зараз є єдиною країною в ЄС, яка виробляє електрику, використовуючи мазут і дизельне паливо. У той же час Єврокомісія вимагає від країни перейти на більш екологічно чистий газ.

У зв'язку з цьому республіка шукає постачальників до 2019-2020 року, коли Кіпр зможе використовувати газ, видобутий на її шельфі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: