Рубіні порадив Україні не боятися торгових бар'єрів Росії

П'ятниця, 20 вересня 2013, 15:56

Економіст Нуріель Рубіні радить Україні зберегти курс на євроінтеграцію і звернути увагу на реформи і бізнес-клімат.

Про це повідомив професор економіки в школі бізнесу Стерн Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, передає "Лігабізнесінформ".

Рубіні зазначив вразливість України від ситуації на зовнішніх ринках, що викликано її слабким бізнес-середовищем. Він вказав також на подвійний дефіцит - бюджету і поточного рахунку.

У разі підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом Росія дійсно може ввести чергові торгові обмеження для України. Але й країни,які зблизилися з Росією, не застраховані від торговельних конфліктів, вважає він.

Реклама:

На думку економіста, обмеження, безумовно, вдарять по українському експорту і збільшать і без того об'ємний дефіцит поточного рахунку. Однак у середній та довгостроковій перспективі вигоди від інтеграції з ЄС перевершать витрати.

"Поряд з лібералізацією торгівлі перетворення на більш "європейську" економіку дає і інші важливі переваги через структурне та інституційне зближення з ЄС", - підкреслює Рубіні.

Реформи вселять впевненість у інвесторів, допоможуть Україні диверсифікувати ризики і стати менш вразливою перед зовнішніми цінами і фінансовими ударами, переконаний економіст.

Тому, зазначає він, у короткостроковій перспективі потрібно врахувати можливість нових торговельних обмежень з боку Росії і складний графік погашення боргів на 2014-2015 років.

Рубіні прогнозує, що Україні доведеться кинути всі сили на виконання зовнішніх фінансових зобов'язань, якщо країна досягне нової угоди з Міжнародним валютним фондом. Ситуацію, вважає він, може посилити схильність України до впливу економічного спаду в Китаї.

Експерт радить звернути увагу на фіскальну і монетарну вразливість України і реформи для її подолання, а також на інституційний та бізнес-клімат. Все це, за його словами, буде мати вирішальне значення в забезпеченні доступу до ринків капіталу, щоб вижити в складний період.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!