Італія ввела податок на високочастотний трейдинг

Понеділок, 2 вересня 2013, 10:29

Італія з понеділка першою серед країн світу вводить податок на високочастотний алгоритмічний трейдинг.

Про це передає "Інтерфакс - Україна" з посиланням на Financial Times.

Крім того, влада Італії встановила податок з операцій з деривативами на акції. Таким чином, Рим реалізує заявлену в лютому політику поетапного введення податку на фінансові транзакції, і, як очікують експерти, Італія завершить цей процес першою в єврозоні.

Для італійських височастотних трейдерів встановлені певні пороги зміни та анулювання угод, після перетину якого за кожну наступну зміну і скасування, вироблені менш ніж за 0,5 секунди, стягується податок за ставкою 0,02%.

Реклама:

При цьому банки і брокери вважають, що подібні заходи можуть додатково погіршити ліквідність італійського ринку, обсяги торгів на якому різко знизилися після введення податку на операції з акціями у березні поточного року.

За оцінками аналітиків Credit Suisse, зниження обсягів торгів на фондовому ринку становило близько 25%.

Більшість інших країн Європейського союзу мають намір ввести податок на фінансові транзакції (так званий "податок Тобіна" ) протягом 2014 року.

Високочастотні трейдери при проведенні угод використовують автоматизовані комп'ютерні алгоритми, що дозволяють здійснювати десятки тисяч операцій за частки секунди.

Така торговельна практика зазнала серйозної критики експертного співтовариства і стала предметом пильної уваги з боку регуляторів США та Великобританії після так званого "блискавичного обвалу" на американських біржах 6 травня 2010 року, коли всього за кілька секунд основні індекси втратили близько 10%.

У серпні 2012 року американський трейдер Knight Capital втратив більше 450 млн долларв через неправильну установку такого програмного забезпечення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!