Рекордний урожай підтримає платіжний баланс і гривню - експерти

Неділя, 7 липня 2013, 11:29

Очікуване зростання врожаю в поточному році забезпечить підвищення експортного потенціалу України, що позитивно вплине на платіжний баланс.

Таку думку висловили опитані ZN.UA експерти.

Як повідомляється, уряд розраховує зібрати цього року врожай зернових більше на 10-12 мільйонів тонн, ніж у 2012 році - 56-58 мільйонів тонн. Це має забезпечити підвищення експортного потенціалу України.

"Але такий позитивний вплив можливий лише за умови, що уряд не обмежуватиме експорт зернових, як він це робив в недалекому минулому", - підкреслив провідний економіст "Креді Агріколь Банку" Олександр Печерицин.

Реклама:

Разом з тим глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чуріна звернув увагу, що з точки зору валютної виручки додатковий експорт може нівелюватися зниженням цін.

У кожному разі, як зазначають експерти, порівняно з минулим роком дещо поліпшить стан торговельного балансу зменшення закупівлі Україною імпортного газу за підсумками року, що обумовлено в т.ч. стагнацією світової економіки і, відповідно, зменшенням попиту на міжнародних ринках на вітчизняну продукцію, у виробництві якої використовується газ (хімія і металургія).

Ще один плюс - це здешевлення російського газу до 400 доларів за тисячу кубометрів в III кварталі (у червні - 426 доларів).

Нагадаємо, як зазначав прем'єр-міністр Микола Азаров, у поточному році Україна може зібрати на 10-12 млн тонн зернових більше, ніж у минулому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!