У Ставицького готують корпоратизацію "Укренерго"

Середа, 3 липня 2013, 11:10

У Міненерговугілля готують корпоратизацію "Укренерго" - компанії, що володіє всіма магістральними мережами електропередачі в країні.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, у розпорядженні видання опинився підготовлений Міненерговугілля законопроект "Про особливості корпоратизації держпідприємства "Укренерго", що передбачає перетворення держпідприємства в публічне акціонерне товариство.

Президент Віктор Янукович ще у березні доручив до квітня підготувати законопроект про корпоратизацію "Укренерго", проте документ був підготовлений тільки в червні, пише видання.

Реклама:

Джерело в Міненерговугілля пояснило, що він буде внесений до Верховної ради до кінця липня. Зараз законопроект розглядається галузевими відомствами - Нацкомісією з цінних паперів і фондовому ринку, Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, Мінфіном, Мін'юстом і Мінекономторгівлі.

У прес-службі Міненерговугілля документ не коментують.

Тим часом у пояснювальній записці до нього йдеться, що корпоратизація "Укренерго" дозволить залучити кредити для модернізації високовольтних електричних мереж на загальну суму 47,5 млрд гривень. У тому числі в 2013-2020 році 31,2 млрд гривень.

При цьому в міністерстві відзначають, що необхідність корпоратизації "Укренерго" пояснюється вимогою міжнародних фінансових структур.

НЕК "Укренерго" займається диспетчерським управлінням об'єднаною енергосистемою і експлуатацією всіх магістральних ліній електропередачі України. Дохід компанії минулого року збільшився на 16,8%, до 3,1 млрд гривень.

Старший радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов говорить, що банк досить довго обговорює з "Укренерго" можливість фінансування і рекомендував компанії провести реорганізацію.

"ПАТ - більш прозора форма власності, ніж держпідприємство. Корпоратизація компанії була одним з наших побажань", - пояснює Усов.

ЄБРР уже виділив "Укренерго" три кредити: на модернізацію ліній електропередачі (ЛЕП) Запоріжжя-Каховка (175 млн євро), Рівне-Київ (150 млн євро) і ЛЕП в Одеській області (25,8 млн євро).

Корпоратизація може виявитися також першим кроком до приватизації "Укренерго", вважає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

Незважаючи на те що в законопроекті є норма, що забороняє приватизацію компанії, одна з його статей передбачає виключення "Укренерго" зі списку підприємств, що не підлягають приватизації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!