НБУ посилює виплату відсотків банкам за коштами обов'язкових резервів

Четвер, 25 липня 2013, 19:56

Нацбанк вніс зміни до положення про порядок формування обов'язкових резервів, посиливши виплату відсотків банкам за залишками коштів, сформованим на окремих рахунках у центральному банку.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ № 242, яка зареєстрована в Мін'юсті 15 липня і набуде чинності через 10 днів після офіційного опублікування, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, зміни затверджені з метою стимулювання банків до відповідального управління власною ліквідністю.

Постановою № 242 вводяться додаткові умови, при дотриманні яких банки можуть претендувати на отримання від Нацбанку відсотків за своїми коштами, розміщеними на окремих рахунках у центробанку.

Реклама:

Згідно з документом, відсотки будуть виплачуватися банкам, зокрема, якщо перерахована банком сума на окремий рахунок в НБУ та фактична середньоарифметична сума залишків коштів за звітний період на кореспондентському рахунку банку в Нацбанку разом дорівнюють або перевищують середнєарифметичну суму обов'язкових резервів згідно з установленими нормативами.

Крім того, для виплати відсотків НБУ вимагає від банків збереження на коррахунку банку в Нацбанку щоденно на початок операційного дня обсягу коштів, у розмірі встановленому центробанком.

При цьому якщо сума обов'язкових резервів, перерахована банком на окремий рахунок у НБУ, перевищує встановлений Нацбанком розмір, то відсотки на перераховані понад встановлений розмір кошти не нараховуються.

Постановою також закріплюється умова, що залежно від стану грошово-кредитного ринку правління НБУ приймає окремі рішення по розміру процентної плати за залишками коштів обов'язкових резервів, перерахованих банками на окремий рахунок у центробанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!