Банк Фірташа рятується валютними депозитами

П'ятниця, 19 липня 2013, 15:13

"Надра Банк" пропонує найвищу ставку серед найбільших фінустанов - до 11% річних у доларах США.

Про це пише Forbes.

Як зазначається, середньозважена ставка за строковими вкладами фізосіб у валюті в червні становила 6,7% річних.

"Бажання "Надра Банку" залучити валюту за такою високою ціною пояснюється величезним валютним дисбалансом: на початок квітня активи банку, номіновані у валюті, в удвічі перевищували його валютні зобов'язання", - пише видання.

Реклама:

Крім того, як зазначається, щоб вписатися в нормативи НБУ, банку необхідно було залучити близько 6 мільярдів гривень валютних пасивів.

На 1 січня 2013 ліміт довгої відкритої валютної позиції (Л13-1) у "Надра Банку" склав 197,81% за максимально допустимого значення у 5%. За перший квартал 2013 року різниця між валютними активами і пасивами збільшилася на 0,8 мільярда гривень (в еквіваленті).

"Це єдиний банк з числа найбільших, який на початок квітня порушував норматив довгої валютної позиції", - йдеться у повідомленні.

"Це величезні ризики для всіх клієнтів банку. Якщо кредит виданий у валюті і у позичальника немає валютної виручки, то в разі девальвації такий кредит стає безповоротним", - каже колишній голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

Як пише видання, відповідно до положення про застосування НБУ заходів впливу за порушення банківського законодавства, у разі порушення ліміту довгої відкритої валютної позиції (Л13-1) регулятор має право припинити або обмежити проведення банком валютних операцій і навіть відкликати у нього генеральну валютну ліцензію.

"Швидше за все, НБУ дав добро "Надра Банку" на надризикову діяльність, відзначає видання. У 2011 році регулятор затвердив банку План (програму) фінансового оздоровлення, який розрахований до 2017 року", - йдеться у повідомленні.

Активи "Надра Банку" на 1 квітня 2013 досягли 27,9 млрд гривень. Портфель депозитів - 10,5 млрд гривень, з них 35% - вклади фізичних осіб.

У 2012 році банк наростив портфель депозитів фізосіб на 28%, або на 560 млн гривень.

"Успіх в частині збільшення депозитного портфеля був обумовлений вдалою кампанією "фінансовий туризм", яка передбачала масштабну підтримку депозиту в доларах за ставкою 11% річних", - йдеться у фінансовому звіті "Надра Банку" за минулий рік.

Як відомо, "Надра Банк" належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!