Fitch погіршило прогноз рейтингу банку Коломойського

Середа, 17 липня 2013, 12:21

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в інвалюті "ПриватБанку" "B" і погіршило його прогноз зі "стабільного" до "негативного".

Про це йдеться в повідомленні агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

"Перегляд прогнозу рейтингу відображає ймовірність зниження допустимої межі країни України, ... а також потенціал для подальшого погіршення фінансового становища держави з негативними наслідками для банківського сектора країни, зокрема, подальшого скорочення економічної активності і/або ослаблення гривні", - відзначає агентство.

На думку Fitch, поточний рівень рейтингу стійкості "ПриватБанку" "b" буде відчувати тиск у бік пониження зважаючи на ризик, пов'язані з більш слабким операційним середовищем. Слабке середовище несе, серед іншого, підвищення потенціалу подальшого зростання знецінених кредитів, що чинитиме тиск на капітал, а також посилення волатильності клієнтського фондування.

Реклама:

Згідно з повідомленням, крім недоліків операційного середовища, рейтинги банку відображають ризики, обумовлені нещодавнім швидким зростанням кредитування, високими рівнями концентрації по позичальниках і галузям, а також потенційно значний бізнес із зв'язаними сторонами.

"Темпи зростання кредитування у банку продовжують випереджати середні показники в секторі: кредитний портфель збільшився на 13% в 2012 році і на 7% за 5 місяців 2013 року в порівнянні з 2% і 1% в секторі в цілому відповідно. Таке зростання було зумовлене кредитуванням у секторі торгівлі нафтою і металургійної галузі, де у власників банку є ділові інтереси", - наголошується в повідомленні.

За підрахунками Fitch, кредитування пов'язаних сторін становило 66% від основного капіталу банку в кінці першого кварталу 2013 року, але даний показник може бути значно вище.

"Наприкінці першого кварталу 2013 року кредити топ-25 позичальникам становили 19% кредитів і 126% капіталу банку, однак агентство вважає, що рівні концентрації можуть бути вище в світлі можливих зв'язків між позичальниками банку", - наголошується в повідомленні.

За даними Fitch, проблемні кредити (з простроченням понад 90 днів) перебували на помірному рівні в 5,5% кредитів на кінець першого квартал 2013 року після списань у розмірі 0,7% від середньої величини кредитів у січні-квітні-2013 1,8 % в 2012 році.

На думку Fitch, у разі дефолту "ПриватБанку" навряд чи доведеться проходити процедуру банкрутства і проводити терміновий продаж активів.

Нагадаємо, основними власниками банку є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, що володіють по 33,7991% акцій банку, а також компанія Triantal Investments Ltd (Кіпр, 24,99% акцій банку), власниками якої також є Коломойський і Боголюбов (по 50%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: